Kunnen we veranderen?

Iedereen wil iets in zichzelf veranderen om minder prikkelbaar, minder denkbeeldig, zelfverzekerder, optimistischer te worden. Dit is niet eenvoudig, maar iedereen heeft de kans om zichzelf te worden … alleen beter!

“Dit was een interview met de derde werkgever. Ik was vreselijk bezorgd. Maar zodra ik het kantoor binnenkwam, leek ik mijn tweede wind te openen. Ik leek te zijn getransformeerd-de gebruikelijke angst verdween en maakte plaats voor een onbekend vertrouwen. «. Nu, zes maanden later, bekleedt de 38-jarige Natalya precies de positie die ze die dag heeft ontvangen. Hoewel het nog steeds vaak bezorgd is, omdat de gebruikelijke zelftwijfel terugkeerde naar haar, die haar vervolgens slechts een tijdje vrijliet.

Waarschijnlijk overleefde iedereen toevallig op het moment waarop we onverwacht hun eigen barrières konden overwinnen en vol vertrouwen een stap vooruit zetten. In een dergelijke situatie worden we geen ander persoon – we gebruiken gewoon onze beste kwaliteiten. Als slechts een dergelijke ervaring onderdeel zou kunnen worden van het dagelijkse leven! Als we de pijnlijke verlegenheid of ongecontroleerde angst kunnen beëindigen en kalm en vol vertrouwen naar het onbekende kunnen lopen!

We verwarren fantasieën en het echte feit van verandering, diepe interne verandering met veranderingen in extern, oppervlakkig

Verandering, interne metamorfose – is het niet dit is wat coaches en psychotherapeuten hiertoe leiden? Eén blik op de schappen van elke boekhandel, toegewezen voor psychologische literatuur, geeft een antwoord op deze vraag: “Verander je leven in zeven dagen!»,» Vergeet niet om gelukkig te worden!»,» Bekijk het leven op een nieuwe manier!».

Maar volgens de existentiële psychotherapeut Svetlana Krivtsova zullen we een ernstige fout maken als we deze verleidelijke beloften letterlijk waarnemen: “Het is onwaarschijnlijk om heel moeilijk te veranderen «. Soortgelijke slogans zijn gebaseerd op een misverstand van veranderingen: we leven in een tijdperk waarin veranderingen haalbaar lijken te zijn – op de schermen en tijdschriften zien we mensen die in staat zijn om letterlijk uit het niets te breken om te welvaart, sterren worden.

«Tegenwoordig zijn coole veranderingen in een professional, liefde of geografisch plan veel voorkomend». – Het lijkt ons dus dat het in een oogwenk mogelijk is om je leven 180 graden in te zetten. Maar we verwarren fantasieën en het echte feit van verandering, diepe interne verandering met veranderingen in externe, oppervlakkige «.

Wat kan worden veranderd

Psychoanalyse schetst aanvankelijk de grenzen: we kunnen onszelf niet radicaal veranderen. Maar we zijn in staat om anders te gaan leven-het is beter om de kwaliteiten te gebruiken die we bezitten. Om een ​​einde te maken aan de angsten dat we ons leven vergiftigen, angst beheersen, om van afhankelijkheden af ​​te komen … elke dergelijke stap is de sleutel tot interne veranderingen.

«Eerder, een uitvoering in het openbaar, voordat een publiek slechts een nachtmerrie voor mij was», herinnert de 29-jarige Mikhail zich. Dankzij groepstherapie leerde hij angst winnen. “Ik maak me nog steeds zorgen, maar nu weet https://geilworden.com/ ik dat er ergens in mij ook vertrouwen is dat me sterker kan maken. Therapie hielp me een verband tot stand te brengen met dit deel van mezelf «. Veranderen betekent niet anders worden, maar volgens Nietzsche «word hij zichzelf» … alleen beter.

We willen verder gaan dan de gebruikelijke schema’s met slechts één doel – stap voor stap om naar onszelf te komen, naar onze ware essentie

Maar wat kan ik zeggen tegen de pessimist die een optimist zou willen worden? Of een persoon uitgeput door stress en dromen van vrede? «Je hebt al alles waar je over droomt,» antwoordt Olga Mukhina. – Gewoon vanwege familie- of persoonlijke omstandigheden, «specialiseerde» u zich in een of andere lijn van uw karakter. En zo lang geleden dat je erin slaagde te geloven: dit is jouw aard. Maar zelfs als een persoon al een jaar aan depressie lijdt, leeft Joy nog steeds in een bepaalde hoek van zijn ziel. De enige vraag is hoe u de installatie kunt wijzigen, uw kijk op de situatie en uw gedrag, de accenten verplaatsen ”.

Het proces van verandering in dit geval vereist een andere kijk op de wereld, naar jezelf en op andere mensen, om te «los te koppelen» van depressie en zich tot vreugde te wenden. «Veranderen is om te leren hoe je de schalen van gewichten kunt beheersen, terwijl je de eerste niet in de steek laat», vervolgt Olga Mukhina. «De kwaliteiten van karakter, waardoor iets niet op de beste manier, verdriet of woede is gelukt, blijft angst in ons leven en op een ander moment van leven kan erg nuttig zijn».

Waarom is het zo moeilijk

De honger naar verandering is geen bevlieging. Ze geeft niet alleen ontevredenheid uit, maar doet ook denken aan een essentiële behoefte. «Een slang die de huid niet kan veranderen, sterft». Verlangen om te transformeren, te groeien over jezelf, te ontwikkelen – in de aard van de mens. In zekere zin onderscheidt het ons van andere dieren, helpt om in een enkel ritme te gaan met een natuurlijke beweging van het leven.

Je kunt niet twee keer dezelfde rivier binnenkomen – en de wens om te veranderen leidt ons door het leven, wat een beweging is. Vooral als we verder willen gaan dan de gebruikelijke gedragsregelingen, zodat we elke dag een beetje dichter bij onszelf zijn.

«Veel van de functies die inherent zijn aan ons, zijn slechts gedeeltelijk tot ons», legt de psychotherapeut Alena Dehurm uit. – We hebben ze tenslotte van ouders geërfd. Interne veranderingen – het pad naar de verovering van onafhankelijkheid «. We proberen te scheiden van de projecties van het gezin en de samenleving. En daarom is het zo moeilijk ..

“Hoeveel psychoanalytici zijn er nodig om de gloeilamp te veranderen? Slechts één, maar het is noodzakelijk dat het licht van het licht zelf wil veranderen!»Zoals in elke grap, in deze kun je het aandeel van de waarheid zien, herinnert Alain Delurm eraan.

“Om te veranderen, is het niet voldoende om de noodzaak hiervan te herkennen en het te verklaren. Iedereen die zegt: «Ik heb een slecht humeur, ik wil vrolijker worden», wil niet noodzakelijkerwijs veranderen. Misschien wil hij klagen en hoopt hij dat ze hem zullen horen. De wens om te veranderen is al werk «. We weerstaan ​​tenslotte van nature de veranderingen.

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.